BOW BOW
Belangenvereniging Omwonenden Airport Eindhoven
Eindhovens Dagblad, 16 april 2010

8.00 uur: Doodstil Eindhoven Airport blijft dicht


EINDHOVEN - Omdat het gehele Nederlandse luchtruim is afgesloten, zijn ook alle vluchten vanaf Eindhoven Airport tot zeker zes uur vrijdagavond geannuleerd. 

Wegens overmacht hebben passagiers in de meeste gevallen recht op een gratis omboeking of ze kunnen hun geld terugkrijgen. Gedurende de dag zal de internationale instantie Eurocontrol regelmatig proberen een stand van zaken op te nemen, maar er wordt niet verwacht dat daardoor het luchtruim eerder zal opengaan.

Het is een onwerkelijke situatie, zo in de vroege ochtenduren op en rond Eindhoven Airport. Normaal is het voor zeven uur al een drukte van belang, de eerste vlucht vertrekt om half acht naar Londen, even later zou er een richting Gdansk moeten gaan, maar vandaag dus niet.

Alom leegte. De bagagekarretjes wachten werkeloos in een lage rij, en de gebruikelijke opstoppingen bij de parkeerplaats zijn als bij toverslag verdwenen: alles kan doorrijden. Maar dat zijn hooguit één, twee auto's. 

De familie Harks komt net de vertrekhal uitlopen. Teleurgestelde blikken. Ze zouden op vakantie gaan, Polen, maar "dat wordt dus een auto of de trein", zegt vader. Ze wisten het niet van de annuleringen. "Ik ben er niet een die elke dag op zijn internet kijkt", bromt hij. Maar ze laten zich niet kennen, het hotel is geboekt, ze hebben er lang naar uitgekeken, ze krijgen hun geld terug, dus: ze gaan. Auto of trein, dat gaan we thuis even bekijken." 

Binnen is het niet echt uitgestorven, Wel doodstil: de lange rij incheckbalies is gesloten, maar bij de infostand staan drie rijen van elk zo'n tien man. Voornamelijk Polen, want Wizz-air, dat vrijdags op Gdansk en Praag vliegt, had als enige de vluchten niet gecancelled op de borden en internet en dus was er nog een ijdele hoop. Maar die wordt ongenadig de grond ingeboord. Echt absoluut geen enkele vlucht, no way, de hele dag niet, zo wordt geduldig keer op keer op keer uitgelegd.

"Wie komt, proberen we te helpen", zegt servicemanager Miriam Wiersema. "Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar op vakantievluchten van morgen, dus we boeken kleine succesjes. Al moet ze haar volgende klanten teleurstellen: vijf noeste werkers die terugwillen naar Spanje, maar dat zit er niet in. Er zijn twee stoelen, maar de een gaat zaterdagmiddag naar de kust, de andere zondagavond naar Barcelona. "Het valt niet mee", geeft ze toe. "Er zouden vandaag twee vluchten naar Milaan gaan, morgen vertrekt er maar eentje dus die zit over tien minuten wel vol." Maar toch krijgt ze af en toe een passagier gelukkig: zelfs Ryanair betaalt terug en dat gebeurt niet vaak. 

De servicebalie is voorlopig de enige met klandizie. Even verderop in de koffiehoek vult Maarten van de Griend de rekken. Crispy bacon, spicy chicken, creamy tuna, de ene sandwich is nog lekkerder dan de ander en: de rekken zijn te klein. Ík krijg de hele voorraad van de vertrekhal, want die is leeg. De enige kans op verkoop is hier", verzucht hij. Er is hoop: in de ochtend komt een bus uit Amsterdam en die zit meestens vol toeristen. "Die weten waarschijnlijk van niks, en ze hebben altijd honger."

En op die bus wacht ook Ake van de Ako-kiosk. Ook zij voorziet een dagje van bijvullen, administratie en andere klusjes die er normaal bij inschieten. "En de leveringen gaan ook door, dus ik heb wel íets te doen", lacht ze.

Wie minder lacht is Fons Latour van Eindhoven Airport. "Het wordt een vreemde dag", zegt hij. "We hebben het één keer eerder meegemaakt, op 9-11. Maar toen was er sprake van een grote tragedie. Nu is het voornamelijk onwerkelijk. "Hij kijkt naar buiten, naar boven, waar een straalblauwe lucht de stille passagiers toelacht. "Als je het nou kon zien, dan was het misschien makkelijk te accepteren. Maar nu kunnen weten we niks en kunnen we niks, behalve afwachten."

En dat gaat de hele dag duren, weet hij.

 
 


Belangenvereniging Omwonenden Welschap
© copyright | Scipned Beheersysteem | Cogem Website-ontwerp