BOW BOW
Belangenvereniging Omwonenden Airport Eindhoven
Eindhovens Dagblad, 4 februari 2010, Arnold Mandemaker

Lijsttrekkers unaniem tegen groter Airport


OERLE - Waar de politieke conflicten in Veldhoven de komende vier jaar ook over zullen gaan, in ieder geval niet over Eindhoven Airport. 

Want de acht lijsttrekkers van de politieke partijen, die woensdagavond voor het eerst in een openbaar debat tegen elkaar in het strijdperk traden, bleken volstrekt op één lijn te zitten: geen uitbreiding van het aantal vluchten met 25.000 naar 43.000 per jaar. "Onverteerbaar", zei Hans van de Looij (GBV), en daarbij sloten de andere dames en heren zich aan.

De lijsttrekkers van CDA, PvdA, VVD en D66 hadden de aanwezigen bij het debat in gemeenschapshuis d' Ouwe School in Oerle wel iets uit te leggen. Want de vertegenwoordigers van deze partijen in de Tweede Kamer zijn juist vóór het verplaatsen van vluchten van Schiphol naar Eindhoven Airport en vliegveld Lelystad. "Wij zijn niet de landelijke PvdA", benadrukte lijsttrekker Robert Tops van de Veldhovense sociaal-democraten. Caroline van der Weijden (CDA) wees erop dat haar partijgenoten in de Tweede Kamer staan voor een landelijke afweging. "Wat is het landelijk belang, en wat het belang van de regio?", vroeg zij zich hardop af. "We moeten onze invloed niet onderschatten", vond Selma Koegler (VVD). "De regio wordt steeds meer gehoord." 


Koegler wees onder meer op de 75 miljoen euro die het rijk ter beschikking heeft gesteld aan Brainport. Ook Koegler zal, beloofde zij, in Den Haag aan de bel trekken, mocht daar worden besloten tot uitbreiding van het aantal vluchten op Eindhoven Airport. Willem Hornman (D66) vond dat uitbreiding van het aantal vluchten 'dienend zou moeten zijn aan de regionale economie'. Met de uitbreiding van vooral het aantal toeristische vluchten is dat belang niet groot. Herman Kootkar (Samenwerkend Veldhoven), die in Oerle een thuiswedstrijd speelde, hield de aanwezigen voor dat 'er een moment komt dat de rol van Veldhoven is uitgespeeld'. Dat is dan, vond een inwoner van Oerle, tevens het moment om 'met vijftig bussen naar Den Haag te gaan'. "Ik ben dan wel van een lokale partij, maar reserveer voor mij maar een plaatsje", zei Nicole Ramaekers (VSA). Ted Peer (Veldhoven Peer Allicht) wees erop dat de meeste overlast wordt veroorzaakt door militair vliegverkeer.

 
 


Belangenvereniging Omwonenden Welschap
© copyright | Scipned Beheersysteem | Cogem Website-ontwerp