BOW BOW
Belangenvereniging Omwonenden Airport Eindhoven
Eindhovens Dagblad, 2 oktober 2008

Nota Schiphol verdeelt de politiek


De Haagse politiek is verdeeld over het rapport Alders over de toekomst van Schiphol tot 2020. CDA, VVD en PvdA lieten zich gisteren positief uit over de groei tot 510.000 vluchten per jaar en de opvang van extra groei in Eindhoven (40.000 vluchten) en Lelystad (30.000 vluchten). SP en Groen Links uitten stevige kritiek. CDA-woordvoerder Sander de Rouwe: "Wij zijn blij dat Schiphol binnen gestelde milieunormen kan groeien en dat Eindhoven en Lelystad hun regionale economie kunnen versterken.

Natuurlijk onder het voorbehoud dat ook daar milieunormen in acht worden genomen, de belangen van de bewoners worden gediend, en er in Eindhoven een goede samenwerking blijft tussen luchtmacht en burgerluchthaven.'' 

De Rouwe vindt dat nu het kabinet moet komen met uitgebalanceerde plannen. "Wat Eindhoven betreft: ik heb begrip voor bedenkingen van omwonenden, maar wil toch vooral wijzen op de nieuwe kansen. Het zakenleven heeft baat bij meer point-to-point verbindingen en kan meeliften op vakantievluchten. Als ik dan bedenk dat er rond Eindhoven ook enorm wordt geïnvesteerd in het wegennet, zie ik voor de stad niet alleen een toekomst als brainport, maar ook als mainport.'' 

PvdA-woordvoerder Jan Boelhouwer vindt dat Eindhoven en Lelystad gezien hun ligging en verzorgingsgebied de logische plaatsen zijn om Schiphol-vluchten over te nemen, maar dat daarover het laatste woord nog niet gezegd kan zijn. 

VVD-woordvoerder Atzo Nicolaï vindt het vooral belangrijk dat Schiphol mainport kan blijven. Volgens hem is dat goed voor de hele Nederlandse economie. 

Aan de andere kant van het politieke spectrum was SP-woordvoerder Emile Roemer zeer kritisch: "Schiphol mag nog steeds ongebreideld groeien en wij vinden juist dat Rupsje Nooitgenoeg moet worden afgestopt. Meer samenwerking met Brussel en Düsseldorf kan een hoop druk op Schiphol weghalen en dan hoef je Eindhoven en Lelystad niet te belasten. Nu krijgen de regionale luchthavens het Schiphol-overschot op hun bordje. Dat is te gemakkelijk.'' Volgens GroenLinks heeft de commisie Alders ronduit gefaald. Belangrijkste kritiek: de normen voor geluidsoverlast worden op losse schroeven gezet; de problemen van Schiphol worden verplaatst.

Lees hier het rapport Alders (.pdf)

 
 


Belangenvereniging Omwonenden Welschap
© copyright | Scipned Beheersysteem | Cogem Website-ontwerp