Belangenbehartiging Omwonenden Welschap
sitemap    
BOW BOW


F16´s oefenen op ´Lampegat Airbase´

Maandagmiddag 12 november landen 12 F-16´s op Vliegbasis Eindhoven om er een week te oefenen. De Stadsprins van het Lampegat zal de F-16´s verwelkomen op Lampegat Airbase, oftewel Vliegbasis Eindhoven. De prins zal na de opening van het carnavalseizoen (de elfde van de elfde) de Vliegbasis Eindhoven omdopen tot Lampegat Airbase.

In totaal nemen ± 600 militairen van de Vliegbasis Leeuwarden deel aan deze oefenweek. In deze oefenweek wordt uitgegaan van drie momenten per dag waarop F16’s vertrekken voor een oefenvlucht waarna weer geland wordt op Vliegbasis Eindhoven. Deze vluchten zullen overdag en ´s avonds plaatsvinden. Na 23.00 uur ’s avonds wordt niet meer gevlogen. Op vrijdag 16 november vertrekken de F-16´s weer naar Leeuwarden.

Deze oefenweek is de vierde van vijf oefenweken. De oefeningen vinden plaats in het kader van het afleggen van het driejaarlijkse NAVO-examen, de zogenaamde Operational Evaluation (OPEVAL), eind november 2007. Doel van de oefeningen is om, onder moeilijke omstandigheden, zo goed mogelijk te presteren tijdens een fictieve uitzending naar het buitenland. Dit is de reden waarom vanaf een andere locatie dan de Vliegbasis Leeuwarden wordt geoefend. De eerste drie oefenweken zijn ter voorbereiding op een inspectie door de eigen luchtmacht en daarna volgt de uiteindelijke evaluatie van de NAVO.

Vliegbasis Eindhoven is gekozen als oefenlocatie omdat de infrastructuur voor het opereren met F-16´s aanwezig is. Voor de vliegbewegingen is voldoende geluidsruimte aanwezig binnen de geluidszonering. De laatste oefenweek vindt plaats in week 48 (26 – 30 november).

Gedurende deze weken is meer geluidsoverlast te verwachten.
Voor klachten of vragen over vliegbewegingen zijn de volgende telefoonnummers beschikbaar: 040-289 6133 / 040-289 6144.Belangenvereniging Omwonenden Welschap
© copyright | Scipned Beheersysteem | Cogem Website-ontwerp